Recent las ik een blog over standaardisatie van processen en in dit geval van de financiële processen. Er werd gesteld dat een kritieke succesfactor voor succesvol groeien standaardisatie van de financiële processen was.

Dat lijkt me wel wat kort door de bocht.

 

Standaardisatie van processen is het bekende wig voor het borgen van continue verbeteringen.

 

Standaardisatie is alleen nuttig en het leidt tot succes als het gebaseerd is op de visie en strategie van de onderneming. Je standaardiseert om een doel te bereiken. Standaardisatie is geen doel op zich.

Daarmee is standaardisatie van financiële processen, klant gerelateerde processen en overige interne processen een gevolg van strategie keuzes. Standaardisatie van processen vindt plaats op processen die bijdragen aan het bereiken van succes.

 

Aan de processen hang je vervolgens kritieke prestatie-indicatoren. En je koppelt er ook de rollen en verantwoordelijkheden, conform RASCI aan. Het moet in samenhang, gecontroleerd en gebalanceerd gaan. Het klinkt ingewikkeld, maar is eigenlijk simpel als je het in samenhang ziet.

 

Met standaardisatie van onder meer financiële processen zijn de consultants van Trovius goed bekend. Ze hebben er meerdere uitgevoerd en weten waar ze het over hebben. Maar altijd gebaseerd op een visie. Als die visie niet scherp is, dan maken we die visie met je helder alvorens andere overzichtelijke stappen te maken.

 

Interesse in wat we bedoelen met gebalanceerd en gecontroleerd groeien: www.trovius.nl of info@trovius.nl